Alergeny

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Zgodnie z załącznikiem II rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności(Dz.U UE L 304 z dnia 22 listopada 2011r.)

Alergen

1.Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut i ich odmiany hybrydowe)

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3.Jaja i produkty pochodne

4.Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne i produkty pochodne

6.Nasiona soi i produkty pochodne

7.Mleko i produkty pochodne

8.Orzechy i produkty pochodne tj: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10ml/litr

13. Łubin i produkty pochodne

14.Mięczaki i produkty pochodne