Alergeny
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Zgodnie z załącznikiem II rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności(Dz.U UE L 304 z dnia 22 listopada 2011r.)
Alergen |
1.Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut i ich odmiany hybrydowe) |
2. Skorupiaki i produkty pochodne |
3.Jaja i produkty pochodne |
4.Ryby i produkty pochodne |
5.Orzeszki ziemne i produkty pochodne |
6.Nasiona soi i produkty pochodne |
7.Mleko i produkty pochodne |
8.Orzechy i produkty pochodne tj: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia |
9. Seler i produkty pochodne |
10. Gorczyca i produkty pochodne |
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne |
12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10ml/litr |
13. Łubin i produkty pochodne |
14.Mięczaki i produkty pochodne |